Onsdag
15 Feb 1 match
Lördag
18 Feb 2 matcher
Lördag
25 Feb 2 matcher
Onsdag
01 Mar 1 match
Söndag
05 Mar 2 matcher
Lördag
11 Mar 2 matcher
Fredag
17 Mar 1 match
Söndag
19 Mar 1 match
Tisdag
21 Mar 1 match
Fredag
24 Mar 1 match
Tisdag
04 Apr 1 match
Torsdag
06 Apr 1 match
Lördag
08 Apr 1 match
Tisdag
11 Apr 1 match
Torsdag
13 Apr 1 match
Lördag
15 Apr 1 match
Måndag
17 Apr 1 match

Jyri Korsman ny huvudtränare för Vipers

17 mars 2023 18:50
SSL

Växjö Vipers har skrivit ett flerårigt kontrakt med Jyri Korsman som huvudtränare för SSL-laget från och med nästa säsong.


Finländaren har varit huvudtränare för Floorball Köniz i Schweiz de senaste fem åren och kan se tillbaka på en mycket framgångsrik tid: De vann det schweiziska mästerskapet 2020/21, årets Cup och Supercupen tre gånger. Förra veckan kvalificerade sig laget för playoff-semifinalerna. Jyri Korsman har omfattande tränarerfarenhet och en bakgrund inom innebandy, idrottsvetenskap och pedagogisk utbildning. Fram till 2017 var han huvudtränare i Eräviikingit (Tapanilan Erä före sammanslagningen). Under hans ledning vann Eräviikingit Czech Open och Finska Cupen och nådde superfinalen. Dessförinnan jobbade Korsman fem år i Happee Jyväskyla, bland annat som assisterande tränare när Happee vann sin första mästartitel. Internationellt arbetade Korsman som assisterande tränare med det finska U19-landslaget, som vann VM två gånger. Under 2017/18 var han assisterande tränare för det australiensiska landslaget.

Vilka är motiveringarna till ditt beslut att bli Vipers huvudtränare?

Från det ögonblick Erik kontaktade mig gick allting väldigt smidigt och kändes rätt. Växjö Vipers som klubb är verkligen professionell och jag ser en riktigt stor potential i laget. Jag ser fram emot att fortsätta Niklas Nordéns och Johan Schönbecks arbete. Jag tror att det finns en intressant utmaning framför oss, vilket jag tycker är väldigt motiverande. Jag tycker också mycket om Växjö som stad - jag besökte den två gånger när jag arbetade med herrarnas u19-landslag.

Du har redan ett förflutet med vissa av spelarna, men också med klubben. Kan du berätta om din bakgrundshistoria med Vipers?

Det är sant. Flera spelare jag tränat tidigare, har spelat eller spelar i Växjö (Eero Kosonen, Manuel Engel, Manuel Maurer och Santtu Strandberg). Jag har följt klubben mycket noga ända sedan Eero Kosonen kom till klubben. Den första konkreta kontakten med laget är från Czech Open 2015, där vi spelade mot varandra i Playoff-rundan. I den matchen rusade den dåvarande huvudtränaren Nordén in på vår bänk för att utmana mig till ett knytnävsslagsmål och det har säkert stannat kvar i mitt minne som ett exempel på den passion som klubben alltid har haft.

Hur skulle du beskriva din coachningsstil?

Jag skulle beskriva min coachningsstil som spelarorienterad och holistisk. För mig är det alltid viktigt att börja med att bygga upp en kultur och definiera vilka vi vill vara och hur vi arbetar tillsammans. Spelare är alltid människor först, efter det kommer deras idrottsliga identitet. På grund av detta bör varje spelare tränas på olika sätt och hans mål och personlighet bör beaktas i coachningen. Coachningsprocessen bygger på ett holistiskt tillvägagångssätt som tar hänsyn till spelarens och lagets fysiska, psykologiska, sociala och innebandybehov. Som tränare vill jag gärna tro att jag är en krävande, lättillgänglig tränare som fokuserar på detaljer.

Hur kan du stärka laget ytterligare?

Jag tror att jag kan bidra med nya idéer till laget och har redan haft bra diskussioner med Johan om i vilken riktning laget ska utvecklas. Spel och spelutveckling är min passion. Jag tror att genom att kombinera finsk spelfilosofi, schweiziskt sätt att göra saker, med Växjös starka spelkultur, kan vi ta stora utvecklingssteg framåt. Vid sidan av utvecklingsarbetet gör jag allt jag kan för att hjälpa laget att också nå tävlingsmålen. Mina tidigare lag har vunnit cupen och nått Superfinalen både i Finland och Schweiz, så nu är det dags att göra samma sak i Sverige också.

Vad ser du mest fram emot?

Jag ser mest fram emot att träffa alla människor, laget, spelare, funktionärer och fans. Jag har hört så mycket gott om Växjö Vipers att jag är tacksam för den här unika möjligheten att få ansluta mig till Vipers-familjen.

Jyri Korsman kommer att flytta till Växjö i sommar tillsammans med sin familj.

Johan Schönbeck lämnar Vipers efter många år i olika roller sedan han kom in i föreningen första gången 2009.

”Jag är nu inne på min sammanlagt nionde säsong som tränare eller assisterande tränare och har fått vara med under en fantastisk resa från att vi kvalade oss till Allsvenskan säsongen 2009/2010 till det läge vi är i idag. Att få vara del av klubbens första titel när vi vann Svenska Cupen förra säsongen var stort, men hela resan vi gjort under de senaste tre säsongerna har varit häftig. Vi byggde om laget rejält säsongen 20/21 och jobbade mycket med att skapa en bra miljö för utveckling, prestation och trivsel. Det har vi sedan kunnat ta med oss vidare och har stor nytta av idag.”

Vad kommer du ta med av din tid i Vipers?

Jag är väldigt glad och nöjd med att vi vågade tänka om och kortsiktigt sänka de resultatmässiga målsättningarna bara några år efter den något överraskande SM-finalen 2017. Vi var på väg mot något som inte var hållbart och inte redo för att vara ett topplag i ligan över tid. Vägen mot toppen kommer aldrig vara helt rak och det är just det som ger utveckling både för laget och organisationen runt omkring. Detta är en viktig erfarenhet som jag definitivt kommer ta med mig in i nästa uppdrag också.

Just nu har du den bästa tiden av innebandyåret framför dig...

Just nu ser jag oerhört mycket fram emot att få dra igång årets slutspel. Jag tycker att vi har förutsättningar att prestera bra, men är också väldigt medveten om att vi stöter på enormt tufft motstånd redan i kvartsfinalen. FC Helsingborg är kanske det lag i ligan som är allra bäst på att underkasta sig ett spel med lite bollinnehav, mycket försvarsspel och snabba spelvändningar. Vi måste hitta en bra balans i noggrannhet med boll, tålamod och risktagande. I dagens lag har vi dock så många kreativa spelare som kan skapa målchanser på olika sätt så det är inget som oroar mig.

Nu hoppas jag att hela Vipersfamiljen ställer upp och gör den kommande tiden till en fest som stärker hela organisationen. Vi behöver allt stöd vi kan få från läktaren och lovar att göra allt vi kan för att prestera på vår högsta nivå.