Lördag
16 Mar 2 matcher
Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 1 match
Måndag
25 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Lördag
30 Mar 1 match
Tisdag
02 Apr 1 match
Torsdag
04 Apr 1 match
Tisdag
09 Apr 1 match
Torsdag
11 Apr 1 match
Lördag
13 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 1 match
Torsdag
18 Apr 1 match

Första spadtaget för Nivika Center taget

10 mars 2021 08:18

Nu har första spadtagen på Nivika Center på Arenastaden i Växjö. Projektet är ett samarbete mellan Nivika Fastigheter AB och innebandyföreningen Växjö Vipers gällande en till- och ombyggnad av föreningens anläggning, Fortnox Arena.


Nu har första spadtagen på Nivika Center på Arenastaden i Växjö. Projektet är ett samarbete mellan Nivika Fastigheter AB och innebandyföreningen Växjö Vipers gällande en till- och ombyggnad av föreningens anläggning, Fortnox Arena. Tanken är att utöka klubbens faciliteter och samtidigt bygga bostäder framförallt för unga vuxna som studerar och arbetar i området.

Projektet består av två etapper, dels ett höghus med 157 hyreslägenheter som kommer resa sig 19 våningar ovan mark och bli Växjös högsta byggnad, dels blir det en tillbyggnad av arenadelen. Byggnaderna kommer totalt att omfatta cirka 9 000 m2 varav cirka 5 900 m2 blir bostäder. Projektet kommer byggas för att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver och planeras stå klart under första kvartalet 2023.

För Vipers innebär projektet starten på en ny ekonomisk verklighet. Genom att sälja byggrätten för markbiten där nya Nivika Center ska stå fick föreningen uppåt 20 miljoner kronor. Ungefär lika mycket blev kvar från försäljningen av Fortnox Arena efter att lånet på 60 miljoner kronor betalats tillbaka till Växjö kommun.

– Hela det här projektet var från början ett sätt att hitta en möjlighet att en gång för alla förbättra ekonomin. Det var drivkraften. När vi satte i gång var det inte så många som trodde på projektet men då gäller det att ha människor i organisationen som är entreprenörer och som hittar de här idéerna. Det har varit jättekul att arbeta med projektet de här åren, även om det kanske tagit längre tid än vi trodde från början, säger Åke Axelsson till Smålandsposten.

Det kommer att bli en satsning på ungdomsverksamheten med en verksamhetsledare.

– Bara det att få en professionell ledning av verksamheten, som får möjlighet att arbeta dagtid med den, innebär stor utvecklingspotential för ungdomssidan. Det lär bli en heltidstjänst, men exakt vilka arbetsuppgifter som ska ligga på den personen får vi diskutera oss fram till. Det är en av de sakerna vi kollar på nu, säger Åke Axelsson.

Vipers nya kapital ska också komma damerna till del. Målsättningen är att ta steget upp i SSL, gärna det också inom tre år.

– Nu handlar det om att bygga upp en organisation kring damlaget, som blir lika professionell som vi har runt herrarna. Damerna ska ha samma support, fortsätter Åke Axelsson till Smålandsposten.