Johan Roos om sin bästa vän, Faluns tjuvnyp, brorsan och målskyttet

Johan Roos om sin bästa vän, Faluns tjuvnyp, brorsan och målskyttet

Det känns som att du kommit igång mer och mer ju längre säsongen gått inte minst i slutspelet, några reflektioner där?

-Det har gått bra hela slutspelet. Matcherna mot Pixbo var så där och då menar jag att de inte hade karaktär av slutspel och vi i gjorde det stabilt i de matcherna. Däremot var riktig fart och mer slutspel över matcherna i semifinalen och det är säkert också lite att göra med historien kring oss och Mullsjö. Jag mig höjer mig ett snäpp med då och när det är mer fysiskt spel så passar det mig ännu bättre!

Det verkar som om att sargen är din bästa vän? Du springer gärna utmed den!

-Så länge man håller sig nära den så kommer man ofta förbi och står någon i vägen, en del vågar inte det när jag kommer springande, så springer jag rakt igenom dem. Ibland gör det ont när de kommer in sent men det kan ha sina fördelar och kan ge dem utvisningar. Ja jag trivs med sargen som vän!

Du gjorde två viktiga mål i avgörande matchen mot Mullsjö, det verkar som att målskyttet lossnat efter jul?

-Jag tror jag bara gjorde ett mål innan jul och det var i sista matchen. Det har suttit lite i huvudet och varit stolpe ut. Efter jul så har det tvärtom varit stolpe in och det runnit på mer och mer lossnat. Man blir inte lika mycket balansspelare då det inte sitter i huvudet på samma sätt och jag fick självförtroende och gick framåt mer.

Vad tycker du sticker ut den gånga säsongen?

-Framför allt har vi på bortaplan hittat ett vinnande spel, gillat det läget och gjort det bra och inte bara tagit poäng på hemmaplan. Sedan är det som alla säger, bredden, nu har vi spridit ut målskyttet och alltid är det någon femma som bär upp om inte någon annan femma fungerar.

Ni har haft bra försvarsspel och inte minst ihop med Eero Kosonen. Hur är det att spela framför honom?

-Han styr och talar om hur han vill ha det. Det är bara att kolla på den tryggheten han utstrålar vilket medför ett lugn för oss och vi behöver inte stressa och vet att han kan ta bollarna från olika positioner. Det gör också att alla i femman kan vara trygga i sina positionsspel, det är skönt att ha världens bästa målvakt i laget!

Du brukar ju få stämplen som en ”buse” för ditt fysiska spel. Hur ser du på det fysiska spelet hos Falun?

-De är ganska fysiska och deras bakuppsättning som håller på med en massa tjuvnyp framför mål och man får ofta ett par nyp i ryggslutet och midjan.

Och sådant sysslar inte väl inte ni med?

-Nä, såklart inte (skratt)!

Hur ser du på matchen i matchen mot deras första femma?

-De är bra men vi har gjort bra saker mot dem tidigare och hittat flera pusselbitar på hur vi skall minimera deras styrkor och det är inte bara vi backar utan hela femman och målvakten som måste göra det tillsammans. Det är en viktig nyckel såklart.

Är det någon speciell match som fastnat under säsongen förutom den självklara sista matchen mot Mullsjö?

-Första matchen som vi förlorar mot Helsingborg, vi är osäkra på var vi står som lag och åker upp matchen efter och spöar Falun på bortplan. Vi var nergjorda direkt men att sedan kunna vara på topp direkt satte nog en prägel på säsongen. Vi hade ju ändå ett ganska nytt lag och var ett bra kvitto på hur vi studsade tillbaka som grupp.

Nu är du ju en av de som varit med längst i Vipers, dvs en av de ”äldre” vid sidan av Kjellsson och din bror. Känner du något extra ansvar så här inför finalen?

-Jag känner ett ansvar så klart men kanske visar det mer på planen än utanför och redan i första bytet, gå in och vara ”här och nu”. Det försöker jag bidra med. Och sedan att inte utstråla någon nervositet. Vi kan ju detta även om det är större med en SM-final men vi skall inte göra något annorlunda utan spela så som vi är bra på. Man kan prata om det men måste visa det på planen direkt så att det smittar av sig på de andra spelarna. Sedan skickar det signaler till motståndarna, vi är här och det finns inte att vi är nöjda!

Brorsan(Eric Roos) gjorde comeback under andra halvan om säsongen och nu spelar ni SM-final ihop, hur känns det?

-Det kändes skitbra när han gjorde comeback! Det var kul att han är så bra och det var som om att han inte hade varit borta från spelet. Han kom in och bidrog direkt och både spelmässigt och vid sidan av plan. Det är otroligt skönt att göra det och vi skall vinna den här matchen tillsammans!

Jag såg lite av er träning idag(läs onsdag) och ni såg ut att vara på bra humör. Hur är det i laget så här några dagar innan SM-finalen?

-Det är ganska glatt och avslappanat. Vi tränar på torsdag förmiddag med och åker sedan upp till Stockholm. Vi kör inga större belastningar, kör lite detaljer. Ungefär liknande som vi haft det tidigare under slutspelet men nu är skillnaden att det är bäst av en match och inte av sju.

/Ola Agermark