André Andersson om Globen, comebacken, världens bästa målvakt och Falun

André Andersson efter avancemanget till SM-finalen

André Andersson om Globen, comebacken, världens bästa målvakt och Falun.

Du var ju borta hela hösten och har sett allt från sidan. Hur ser du på lagets säsong?

-Det var så klart jobbigt att inte kunna spela. Laget har gjort det mycket bra. Jag känner att jag har växt på andra plan och fått ta del av nya erfarenheter, utvecklats. Jag har också fått förstå och uppskatta bättre mer vilken stor betydelse våra materialare har, ja alla runt laget har och hur stora och viktiga de personerna är för oss. Sedan så måste jag lyfta fram vårt försvarsspel tillsammans med Eeros insats! Vi känner att vi kan slå alla lag och gå på tre femmor.

Du kom in i mitten av säsongen, hur ser du på ditt eget spel?

-Jag kände mig ganska bra när jag kom tillbaka men så kom en svacka som var lite svår för mig att ta mig ur. Sedan har det känts bättre i benen och det har gått bra i slutspelet. Men visst, det har varit en svår säsong, strulig. Framför allt har det varit jobbigt när det inte har funkat som innan men jag får också inse att jag inte har någon försäsong i benen.

Vad tycker du sticker ut den gångna säsongen för din del?

-Att det har varit en mycket lärorik säsong för egen del och att jag kommer komma starkare ur den på alla plan!

Om du ser tillbaka på kvart-och semifinalerna, några tankar om dem?

-Först att vi är ett fruktansvärt bra lag! 8-1 i matcher talar sitt tydliga språk. Vi har varit noggranna och tagit hand om kropparna, varit ärliga i om hur vi känner, är man inte helt fit säger man det. Vi är en så stark grupp och det finns en trygghet och kunna säga det och då stiger andra fram. Sedan var vi ruskigt effektiva, vi kanske inte alltid var bättre men har varit mycket starka i tredje perioden. Det känns jäkligt roligt med SM-final nu!

Eero Kosonen har varit fantastisk och verkar otroligt lugn och fåordig, är han alltid sådan?

-Han är en klok vis man och är här för att han är världens bästa målvakt. Det är en trygghet att ha två duktiga målvakter i laget. Eero förhastar sig inte och har hela tiden påmint oss och berättat om att ta en match i taget, vinna nästa match och inte se flera matcher framåt. Han säger att han inte tänker mer än en match framåt och försöker förmedla ut det. Vi kan ta lärdom av honom framför allt nu när det gäller stora matcher och han har varit med i stora finaler.

Hur skall ni slå Falun?

-Jag tycker de har ett lag som är bättre som just lag i år än innan och de har gått på tre femmor och sett bra ut. Förr har första femman burit laget mer men nu har de varit mer jämna. För oss gäller det att stängaa ner alla femmor och inte bara första femman. Vi har visat att vi har nycklar till att slå dem och de tror jag vi kan göra på lördag, vi har stora chanser. Sedan är det mer med allt runt omkring men vi har många i laget som kommer att njuta och jag vet att många av oss njuter av mycket folk på läktarna och att det är liv och växer med det, det är inte för inte att vi trivs i Nyhemshallen!

Du har ofta mycket vänner och familj på läktaren, vad tror du om publiksstödet och stämningen i Globen?

-Som vanligt hjälper publiken i Växjö till och de sluter upp i Globen! Jag vet många som skall upp och vet att våra biljetter i stort sett är slut. Tråkigt med Växjö Lakers uttåg men det bjuder in fler att intressera sig för innebandyn och hjälpa ett fram ett annat Växjölag. Det är stort av Lakejerna (Växjö Lakers supporterförening) att sluta upp och heja på oss och så fungerar det i arenastaden och i idrottsstaden Växjö!

/Ola Agermark