Ingående intervju med Vipers lagkapten Filip Kjellsson inför SM-finalen

Växjö Vipers lagkapten Filip Kjellsson om formen, favoritskapet i SM-finalen, rivalitet, Mullsjös brist på ödmjukhet och ryggsäckar.

Hur ser du på säsongen för laget. Vad är det som gör att ni är så stabila i år?

-Ser man till seriespelet så har det varit jämnt och bra hela vägen. Vi har inte många förluster i rad, vann vi många och så när vi förlorade så kunde vi släppa det och lita på vår kvalitet till nästa match. Vi har haft ett väldigt bra bortaspel. Vi gillade den utmaningen tog mer poäng på bortaplan i år än tidigare.

-Sedan är vi en speciell grupp och har vinnarskallar, många starka viljor och när vi får alla att dra åt samma håll blir det mycket bra prestationer på planen!

Och nu är det alltså SM-final som gäller, känns det som att påsken kom lägligt med ett avbrott?

-Ja, verkligen! Både fått vila både kroppen och huvudet. Sedan har man försökt förstå vad som har hänt, att vi är final och det är kanske först nu jag riktigt förstår det när det fått sjunka in. Det är härligt!

Hur ser du till ditt eget spel den här säsongen?

-Hösten är jag ganska nöjd med men sedan mattades det av lite på våren och jag nådde inte så högt jag hade velat. Jag har haft mer fokus på slutspelet tidigare än förut även om det var viktigt att få en bra slutplacering. Jag är mycket nöjd med min insats i slutspelet hittills och med min insats i ledarollen som lagkapten.

Ja, hur ser du på din roll som lagkapten? Det blir mycket snack med domarna. Hu är Faluns lagkapten? Finns det någon kapten som du speciellt tycker bra om?

-De flesta domare kan man ha en dialog med. Det ser nog värre ut än det är, som att man skäller mer än man gör! Det är 4-5 domarpar i SSL som har en vilja att få spelet att flyta på.

-Jag tycker till exempel att Calebsson i Pixbo, även om vi slog dem enkelt, är en sådan lagkapten att se upp till, som tar ett stort ansvar och driver laget. En bra spelare.

-Rasmus Enström i Falun är mer den tysta typen…..Han låter spelet tala mer och kanske inte behöver pusha på laget så mycket.

Vad tycker du sticker ut den gånga säsongen? Vem har tagit störst kliv framåt i laget?

-Jämnheten på många spelare är det som är den stora skillnaden och acceptansen att inte alltid spela första fiolen. Det tål än en gång att trycka på bredden som vi tjatat om hela säsongen. Vi har spelare som är vana att göra mycket poäng och spelare som fått sitta på bänken även om de gör poäng. De tycker säkert att det är jobbigt men har ändå tagit det för laget och så har andra gått in och gjort poängen. Framför allt handlar det om laget och att vi fått ihop det så bra och hittat rollerna i laget helt perfekt.

Kvart och semifinalerna vann ni sammanlagt med 8-1 och tidigare har ni åkt ut i kvarten. Tankar om dem?

-På det stora hela har vi verkligen fått träff på det i år. Det är svårt att veta exakt men vinsten i sudden i första matchen mot Pixbo kan vara en detalj och det är så små detaljer som lyfter självförtroendet. Det var nog en sådan detalj med tanke på hur det såg ut i kvarten förra året. Det var viktigt med en bra start mot Pixbo, vi fick mycket energi och det kändes redan i andra matchen mot dem.

-Med facit i hand så vinner vi över Mullsjö för att vi är mer ödmjuka än dem. Vi vet att de är ett lika bra lag som oss och att vi måste vara pålästa för att vinna över dem. När de blev intervjuade handlade det bara om dem i alla intervjuer och om att de gjorde det de skulle och kom upp i nivå så vinner de enkelt över oss. Vi vet att det krävs mer och kunde neutralisera deras styrkor och utnyttja deras svagheter!

Någon kul episod att berätta från säsongen? Något som fastnat?

-Det var inte så kul då kanske men när man tänker tillbaka på att det är tungt att dra runt på försäsongen i två mil i Båstad med tunga ryggsäckar, forma laget på en strand, då trodde vi inte att vi skulle nå hit! Vi har spenderat mycket tid med varandra och kämpat och det är härligt att tänka tillbaka på det!

Hur skall ni slå Falun?

-Nu gäller det att ladda mentalt hela veckan. Det är bara seger som räknas och vi åker inte upp för att turista i Stockholm! Det är bara guld som gäller! Som lagkapten får jag kanske också ta ett litet extra ansvar.

-Vi börjar idag (måndag) att förbereda oss mentalt. Vi går för seger, allt annat är ett misslyckande. Det är ingen mening att lägga över något favoritskap på Falun utan det handlar för oss om att spela på topp på lördag och fokusera på det.

Är det någon som är underskattad i Falun, att se upp med?

-Johannes Larsson hargjort många bra matcher, lite fel att kalla honom underskattad, han är ju med i landslaget och allt men kanske inte får alla rubriker. De har ett jämnt lag. Första femman har inte alltid gått på topp och då har andra stigit fram.

Känns som att det blir en het match och att det börjat byggas en historik mellan lagen. Hur är rivaliteten er mellan?

-Lite extra rivalitet blev efter det att vi gick upp och möttes i kvartsfinalen. De var ett spöke för oss ett tag även om det var jämna matcher så lyckades vi inte vinna men det är borta nu. Det är lite speciellt att möta dem efter det och brukar vara ganska grinigt och många mål. Från båda håll!

Till sist, jag är skrockfull som åskådare när jag tittar på sport. Vem är mest skrockfull i laget inför matcherna?

-Jag har nog många ”ticks”, dvs många grejor för mig. Jag tror att det är ganska många som har saker för sig som inte syns utåt. Det skall bli alla fall bli riktigt kul!

 

/Ola Agermark